Dit is Sparrer Instituut: het netwerk voor Vertrouwd Adviseurs


5 september was het zover: de lancering van het Sparrer Instituut. Het eerste Nederlandse netwerk van én voor vertrouwd adviseurs. Een nieuwe rol binnen het huidige werkgebied van de accountant.

Tijdens deze dag maakte de bezoeker kennis met het netwerk en deed inspiratie op in een inspirerende omgeving: de Metaal Kathedraal in Utrecht. Alles staat hier in het teken van “biologisch”, “kunstzinnig” en “creatief”. Het is een andersoortige locatie, een locatie die past bij de introductie van een niet alledaags initiatief.

De middag werd geopend door Ronnie Overgoor. Misschien ken je hem wel van 7DTV. Een energieke, amusante en vooral rake spreker. “De wereld verandert, de rol van de accountant verandert en daar heeft het Sparrer Instituut een visie op”. De visie van het instituut werd door Maurice Lander geschetst na de introductie van de initiatiefnemers, team Sparrer. Wij willen MKB Nederland sterker maken door ondernemers toegang te geven tot een sparringpartner, de Vertrouwd Adviseur. Hij pleit ervoor dat wij (accountants) moeten willen veranderen om relevant te blijven. Al jaren horen we dat de omzet van commodity zal dalen en deze opgevangen moet worden door adviesomzet. Hoe dan precies? #sparrerinstituut

Het netwerk staat voor “learning-by-doing”. Wat Maurice hier mee kernachtig samenvat is dat het netwerk een actieve participatie van de leden aanspoort. Het netwerk staat voor samen leren, delen en bouwen. Ronnie noemde het gekscherend een “beweging”. Wellicht wat overdreven, maar zeker wel een vernieuwende aanpak binnen deze beroepsgroep.

De vaste jaaragenda voor de drie sparrer-bijeenkomsten, de ervaarsessies, bestaat uit drie vaste onderdelen: kennis, vaardigheden en inspiratie. Dit is de blauwdruk en de inhoud is in en aan te vullen door de leden: maatwerk dus. Adhoc? In een veranderende omgeving is dit de enige juiste aanpak om te overleven. De opzet is een bewuste keuze, gericht op proactieve accountants.

Leden van het Instituut krijgen toegang tot de “toolkit” voor Vertrouwd Adviseurs. De huidige toolkit van het netwerk bestaat onder andere uit de 10-meting ontwikkeld door Worrell & Jetten en het DO-Dashboard van Van Velzen. Beide zijn accountantskantoren en beide ook mede-initiatiefnemer van het netwerk.

Waarom zelf telkens verschillende wielen uitvinden, terwijl je gezamenlijk het beste wiel kan bouwen?

Na de introductie van het Instituut werd ondernemer Jan-Peter Ruis geïnterviewd door Ronnie. Jan-Peter vertelde hoe zijn bedrijf van eenmanszaak naar miljoenen bedrijf uitgroeide met de hulp van een Vertrouwd Adviseur. Hij ziet ondernemen als het bouwen van een grote toren van Lego: blijven bouwen tot hij af is, dan kwartiertje meespelen en dan weer verder bouwen. Hij gelooft niet in conservatief ondernemen, hij wil duidelijk slim vooruit en heeft vele plannen. Plannen die voorheen als losse draadjes als een soort spaghetti in zijn hoofd zaten die hij aan elkaar wist te vlechten tot een sterke kabel. Dit doet hij met zijn Vertrouwd Adviseur die hem nieuwe inzichten geeft met behulp van onder andere de 10-meting.

Ronnie Overgoor sloot de middag af met 120 sheets in een uur. Hij nam ons in een razend tempo mee door een wirwar aan technologische ontwikkelingen en trends. Het meeste wat mij is bij gebleven is de eye-opener met betrekking tot hypes, de hype-cycle. Waarin we vaak zien dat bepaalde technologische ontwikkelingen enorm de aandacht krijgen en na verloop van tijd langzaam verdwijnen. De duurzame economische relevantie is pas zichtbaar als de Plateau Of Productivity wordt bereikt. De ontwikkeling leidt tot een nieuwe innovatie die wel voet aan de grond krijgt en een schaalbare markt heeft. Denk aan 3D print technologie in de zorgsector.

Het Sparrer Instituut. Een mooi initiatief en naar mijn gevoel in de Plateau Of Productivity.

Matthijs L.C. van Amsterdam AA RAB • Worrell & Jetten

Categories: